Националният оперативен щаб смята да увеличи изследванията за COVID-19 с PCR

...
Националният оперативен щаб смята да увеличи изследванията за COVID-19 с PCR
Коментари Харесай

Националният щаб ще засили PCR тестовете

Националният действен щаб счита да усили проучванията за COVID-19 с PCR проби. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. д-р Тодор Кантарджиев, член на щаба. Той регистрира, че досега в България са направени над 60 000 проучвания с PCR проби. " В никакъв случай не би трябвало да се понижават проучванията, защото всички единични случай, така наречен клъстъри, би трябвало да се хващат по-рано, с цел да се лимитират и локализират ", уточни той. Ще се подчертава при тестванията върху болничните заведения и РЗИ, където съществува по-висок риск от заразяване.

Данните за миналото денонощие демонстрират, че в страната има 19 нови случая (от общо 1220 изследвания), като девет от новозаболелите са настанени в болница. Девет от всички нови случаи са от Ямбол, като там четирима души са оставени на болнично лекуване. В София има четирима нови заболели с COVID-19 - двама оставени в болница и двама на домашно лекуване. Сред новозаболелите има дете на 14 години от Сливен и бременна на 39 година, само че нямало заплаха за дамата и плода.

Регистрирани са и четири нови смъртни случая в резултат на новия ковид, с което умрелите към този момент са 144-има. Мъж на 78 година е умрял в Пета градска болница в София, като той е бил без съпътстващи болести. Останалите случаи са на мъж на 78 година в Сливен (с диабет и исхемична болест на сърцето), жена на 66 година от Пазарджик с диабет, която е умряла в пловдивска болница и мъж на 62 година в Стара Загора с аденом на простатата.

" Има утихване на епидемията и релативно понижаване на нови случаи ", регистрира проф. Кантарджиев. Той акцентира, че броят на излекуваните продължава да е в пъти над новозаболелите (за през вчерашния ден - почти два пъти повече). Новоизлекуваните са 33-ма, 31 от тях от София, а излекуваните към този момент са 44% по отношение на заболелите. В лечебни заведения или на директно медицинско наблюдение по домовете си са 1271 души.

Има нов регистриран случай на заболяло здравно лице - сестра от Сливен. Така към този момент има 259 болни от медицински национал, или 10% от общите случаи.

" Малкото случаи в последните дни се дължат на това, че народът разбра ограниченията, спазваха ги на над 90% от популацията и не се поддаваха на манипулативни информации ", разяснява още проф. доктор Тодор Кантарджиев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР